Poker lowball

Inom Low-ball familjen finns det många varianter av poker. Det dessa spel dock har gemensamt är att dessa bygger på en sorts traditionell variant av poker. Man kanske hört talas om några av de mer kända eller populära varianterna. Razz, Deuce to Seven Lowball samt London Lowball är några av de mer kända alternativen. Lowball är en pokervariant som spelas likt mörkpoker. Skillnaden är att den lägsta handen vinner potten och inte den högsta handen.

Lowball och London Lowball

Spelet Lowball är en form av femkorts poker där den lägsta handen alltså vinner. Man spelar traditionellt med åtminstone en blind. En ‘ante’ kan bli inkluderad och en ante samt och blinds bestäms av strukturen som spelet är upplagt kring.

En variant heter av Lowball är London Lowball och som amerikanerna exempelvis ofta inte sett till. Sett spel är i stort sett lik spelvarianten Razz men med vissa skillnader. Skillnaderna är sättet stege och färgdrag blir räknade. Spelet är väldigt populär i Europa och framförallt i London. För att vinna spelet krävs det att du exempelvis har sex, fyra, tre, två och ess i olika färger. Detta räknas som den bästa handen. När man spelar London lowball så finns det allt som oftast pot limit. Man kan även spela med no limit eller en fixed limit. Det varierar på plats, bord och tävling eller turnering. Men som sagt alla dessa går fint.

Razz

Man kan också spela Razz. Detta är en annan pokervariant som är extremt populär i USA. Det är en variant av poker som till och med ingår i Världsmästerskapen inom Poker. Det är enkelt att se hur populär denna variant är. Spelet är en version av Seven Card Stud men skillnaden är att i Razz ligger fördelen inom den lägsta handen. Handen rankas i form av ace-to-five så som resten av de olika versionerna av high-low poker. Inom den nämnda Seven Card Stud så är det som så att enskilda spelaren blir given sju kort under ett giv. Fem av korten man får kan användas i hopp om att fixa den lägsta handen. Kortet ess räknas som lågt och ger den fördelen. Bästa handen är ess, två, tre, fyra och fem.

Deuce to Seven

En annan variant av Poker Lowball är Deuce to Seven som även kan kallas Kansas City Lowball. Detta är form av mörkpoker, med tvingande insatser. Spelet är relativt nytt men går hem hos de flesta och som bara blir mer populär för dagen. Inom denna variant av poker så räknas färgdrag samt stege som bra händer, höga händer. Även här räknas ess som ett bra kort och som lägger sig högt. Vill man ha en bra hand så räknas sju, fem, fyra, tre och två som bra kort att få.

Vinnande strategier

En vinnande strategi som man vill tillämpa på spelen i Lowball-familjen är densamma som alla andra pokerspel. Poker är ett spel som bestäms av slumpen, tur och interaktion med övriga spelare runt bordet. Förstår man dessa element av spelet så ökar chanserna till vinst. Man vinner dock inte spelet heller genom att enbart satsa och vinna pengar varje runda. Det är viktigt att veta när man ska lägga sig. Väldigt få spelare vinner varje runda och de mest framgångsrika spelarna har en sak gemensamt. Man vinner lite fler gånger än man förlorar och vet hur man begränsar förluster som kan uppstå. Vare sig man spelar Texas Hold’em, Lowball poker gäller samma detaljer inom hur man ska föra sig.

Lowball poker är alltså ett spel där lägst hand vinner. De flesta pokervarianterna kan omvändas på detta sättet. Men själva namnet refererar till en låg version av five card draw poker.
De olika rankningarna för Lowball poker bestäms utifrån huruvida kortet ess räknas som högt eller lågt och huruvida stege eller färg räknas. Kort i par räknas dock alltid! Det som är oerhört spännande är att Lowball tagit klassiska pokerspel och ändrat om reglerna till något nytt och roligt. Poker i grunden är ett spel som är enkelt och därför går det att göra om reglerna tämligen enkelt. Just Lowball har alltså en struktur som skiljer sig från klassiska pokerspel men som är lika lätt att lära sig oavsett variant. Vill man testa på något nytt så är Lowball-familjen pokerspel som rekommenderas.