Omaha High Low

Omaha High low poker har fått sitt namn utifrån de stora potterna som sedvanligt hört till. Detta är ett mycket vanligt spel runt om i världen och populariteten har exploderat. Enskilde spelaren får tilldelad till sig fyra kort och fem övriga kort delas ut blottade på spelbordet. Det spelarna ska göra är att skapa den absolut bästa handen.

Så går spelet till

Genom att spelarna utnyttjar två av hålkorten med tre av de gemensamma korten. Det som händer härnäst är att potten delas mellan den högsta och bästa handen tillsammans med den låga handen. Man kan använda sig av kombinationer från korten i handen samt på bordet. Varje hand måste innehålla två kort från handen samt tre från bordet.

Spelsystem

När man spelar Omaha High Low så finns det olika system som används. Californa och Ace to Five används för att rangordna en låg hand. En låg hand är rankas från det högre kortet och neråt. Stegar samt färger räknas inte för att kvalificera sig för en låg hand. En hand som är låg och innehåller stege eller färg rankas som en hand som kan vinna både låg och höga potten. När detta händer kallas det för en scoop. När man spelar Omaha High Low så går det att spelas på följande sätt eller typ.

– No limit Omaha där där spelaren kan satsa alla sina marker.
– Limit Omaha High Low där en begränsad, låg eller hög summa satsas inom varje runda.
– Pot Limit Omaha High Low där satsningarna är begränsade av själva storleken på potten.
– Mixed Omaha High Low där själva spelet mixas mellan omgångar med Limit samt Pot Limit. Blindsen höjs när spelet ändras från Pot Limit till Limit. Detta är ett sätt att hålla insatserna på en jämn nivå.

Small och Big blind

För att som spelare veta när en spelare har dealerposition i aktuell hand så finns det en markör. Den kallas för dealerknappen. Precis innan handen startar så ska spelaren som sitter medsols från dealerknappen lägga in en så kallad small blind. Detta är som många andra kortspel en mindre summa som man måste lägga. Spelaren efter lägger en big blind. Varför det kallas för small och big blind är för att spelarna vid denna stadiet inte vet om betydelsen av sina kort än. Blindsen varierar utifrån insatserna.

När spelarna sett sina kort tillkommer valet att nu fortsätta eller spela genom att syna eller att höja Big blind. Den spelare som kommer vänster efter Big blind har alternativet att folda, syna eller höja. För att höja krävs det att man dubblar summan. Spelet fortsätter sedan bordet runt. Rundan fortsätter fram till det att samtliga spelare lagt lika stora belopp i potten. När första omgången eller rundan avslutats så delas floppen till bordet. Vad floppen är, är egentligen första gemensamma korten och som kan användas av spelarna som inte lagt sig.

Pokertermer

Turn och River

När aktiviteten avslutats på floppen så ”turn” ut på bordet. Turn kallas det sammanlag fjärde gemensamma kortet. Det som händer är sedan att spelet börjar med spelaren, första aktiva spelaren som sitter medsols från dealerknappen. Inom Limit Omaha High Low sker satsningarna och höjning på turn i nivåer som kallas för Big bet. När action tagit slut så delas ”river” ut på spelbordet. Vad är River då? När en action slutförts på en turn så utdelas river ut på bordet öppet. River är det slutliga kortet som är gemensamt. Spelet börjar igen sedan med att första spelaren börjar och detta leder till en sista runda.

Showdown

Om det blir så att fler än en spelare är kvar efter den avslutande rundan så ska spelaren som satsat eller höjt blotta korten. Den spelare som har de bästa fem korten vinner halva potten samtidigt som spelaren med lägst bäst hand vinner halva. Detta kallas för en showdown. I spelet Omaha High Low är spelare tvungna att utnyttja två och inte fler eller färre av sina fyra hålkort. Visar det sig att fler händer är kopior i värde så delas potten lika mellan spelarna. När potten delats ut så kan en ny omgång startas.

Pot limit och No Limit Omaha

Inom Omaha High Low poker finns det något som heter Limit. Antingen spelar man med en Pot limit eller No Limit Omaha. När man spelar med dessa regler som grund så finns det vissa saker som är bra att veta. Samtliga bets i Limit är redan bestämda belopp. Innan floppen kommer och efter att den kommit är varje raise samt bet i samma belopp som en big blind. Dessa dubblas dock när turn och river kommer.

Det absolut minsta man kan betta inom Pot Limit Omaha High Low är belopp densamma som big blind. Med det sagt går det att även satsa upp till samma storlek som själva potten. I spelet Pot Limit Omaha High Low så finns det ingen begränsning på hur många raise man får göra. Inom No Limit Omaha High Low poker så måste en raise vara lika högt somden bet som lagts innan. Skulle det vara så att spelaren före lagt en bet på 60 kronor så måste minsta bet även den vara 60 kronor på spelaren efter.